Informasjon til foreldre og foresatte om utredning av ADHD

På denne siden finner du informasjon om forløpet for utredning av ADHD hos barnet ditt. Klikk på overskriftene under for å lese mer om hva som vanligvis skjer og rekkefølgen for de ulike hendelsene i en utredningsprosess.

  • Hvis BUP konkluderer med en diagnose og det er behov for oppfølging i BUP, skal barnet og foreldre inkluderes i utarbeidelse av en plan for behandling.

  • Utredningen vil bli gjennomført ved at de som har ansvaret for utredningen har samtaler med både foreldre og barnet. For å kartlegge barnets utvikling og fungering kan man bli spurt om å fylle ut skjemaer. Hvis det ikke tidligere har vært gjort en test av barnets forutsetninger for læring, vil det som hovedregel bli gjort av BUP. Når BUP mistenker at barn/ungdom har ADHD, vil det normalt bli gjennomført en undersøkelse hos lege.

  • BUP skal lage en plan for utredning av ADHD i dialog med barn og foreldre. Fra utredningen starter, har BUP en 12 ukers frist på å gjøre ferdig utredningen. Utredning av ADHD hos barn og unge vil inkludere en kartlegging av barnets utvikling. Hvis eventuelle rapporter fra barnehage, skole, barnevern, PPT eller andre ikke ble lagt ved henvisningen, bør de tas med til BUP. Som en forberedelse til utredningen kan det være lurt å tenke gjennom hvordan barnet har utviklet seg fra fødsel til utredningstidspunktet. For den som har ansvaret for utredningen, vil det være nyttig å få informasjon om det har vært bekymringer knyttet til barnets utvikling.

  • Når henvisningen er sendt til BUP har de en 10 dagers frist på å vurdere henvisningen. I svarbrevet vil det være en vurdering av om barnet har rett til helsehjelp i BUP. Hvis man får innvilget rett til helsehjelp for utredning av ADHD, har BUP en 13 ukers frist på å starte utredningen. Hvis BUP ikke klarer å overholde fristen, har man rett til å få hjelp ved et annet behandlingssted. Du finner mer informasjon om dine rettigheter på helsenorge.no

    Når det sendes en henvisning til BUP, kan den bli avslått. Da har det vært vurdert at man ikke har rett til helsehjelp. Hvis en ikke er enig i avslaget kan man klage. Klagen sendes direkte til den som ga avslag (se mer om klageordninger på helsenorge.no)

    Hvis den som vurderte henvisningen ikke er enig i klagen, skal den automatisk bli sendt til Statsforvalteren, som vil behandle klagen og svare deg med et brev. Den som henviste kan også hjelpe deg med å sende en klage.

  • I de fleste tilfeller er det psykisk helsevern for barn og unge (BUP) spesialisthelsetjenesten som har ansvar for å utrede ADHD. Fastlege, barnevern og psykologer i kommunen kan sende henvisning til BUP. Dersom henviser ikke er fastlege, bør den snakke med fastlegen før henvisning sendes.

    Når BUP får en henvisning, vil den bli vurdert av en spesialist som avgjør om BUP er rett sted for å hjelpe barn og familien med vanskene som er beskrevet i henvisningen. For at BUP skal kunne gjøre en best mulig vurdering av henvisningen, er det viktig at den inneholder informasjon om følgende:

    • Hva ønsker du hjelp med?

    • Hvor lenge har vanskene vart?

    • Hvilke utfordringer fører vanskene til i hverdagen?

    • Er det forhold du tror har utløst eller opprettholder problemene?

    • Hva tror dere er årsaken til vanskene?

    • Hva har vært forsøkt for å bedre vanskene?

    Hvis barnehage, skole, barnevern, PPT eller andre har kartlagt barnet vil det være nyttig for den som skal henvise at du tar med en kopi som kan legges ved henvisningen. Den som henviser, vil ofte gjøre en kartlegging før henvisningen sendes. Du finner mer informasjon hva du kan bli spurt om på helsedirektoratet.no.

  • Bekymringer for barns utvikling bør tas alvorlig. Når en foresatt mistenker ADHD hos sitt barn, vil første steg for mange være å drøfte sin bekymring med barnehage, skole, helsesykepleier, kommunepsykolog, fastlege eller andre i kommunen som arbeider med barn og unge. Hvis du ønsker et svar på om barnet har ADHD, kan det sendes en henvisning til spesialisthelsetjenesten.

Logo ADHD Norge