Om ressurssiden

ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser, som autisme og Tourettes syndrom, forekommer samlet sett hos nesten ti prosent av barn og unge og vedvarer i de fleste tilfeller inn i voksen alder. Med riktig hjelp kan mennesker med nevroutviklingsforstyrrelser bruke ressursene sine og få meningsfulle og gode liv. Noen trenger kanskje bare litt forståelse fra de rundt, mens andre trenger omfattende tilrettelegging. Dessverre opplever mange med ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser manglende mestring som igjen bidrar til utvikling av psykiske og fysiske plager og lidelser. Gode utredninger og tiltak kan bidra til mestringsfølelse og forhindre følgevansker. 

Regionale enheter for autisme, ADHD og Tourettes syndrom har sammen med ADHD Norge utviklet denne ressurssiden for å øke kompetansen om ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser, både hos fagfolk og brukere. RBUP Øst og Sør, samt Betanien sykehus, har også bidratt til prosjektet. 

Tilstandene er ofte komplekse, og fagfolk kan komme opp i mange ulike dilemmaer både ved utredning og behandling. Mange av disse dilemmaene, og da med fokus på utredning, belyses i denne nettressursen. Det er også utarbeidet informasjon om utredningsprosessen rettet mot barn og unge og deres pårørende. I tillegg lenkes det til andre ressurser med nyttig informasjon om ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser. 

I 2021 publiserte Helsedirektoratet et kapittel om ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser i Nasjonalt pasientforløp for psykiske lidelser hos barn og unge. I den forbindelse ble også det som omhandler utredning av barn og unge i Nasjonal faglig retningslinje for ADHD, revidert. De regionale enhetene fikk midler fra Helsedirektoratet til å arbeide med et opplæringsopplegg knyttet til dette, og det er bakgrunnen for at denne ressurssiden ble opprettet. På siden er det derfor mest fokus på utredning av ADHD, som er den vanligste nevroutviklingsforstyrrelsen, selv om du også finner informasjon om autismespektertilstander og Tourettes syndrom. På sikt vil siden inkludere mer informasjonsmateriell knyttet til alle de tre diagnosene. 

Ressurssiden kan brukes

  • til å forberede barn og foreldre på en utredning av ADHD

  • for å øke kompetanse, bli tryggere i diagnostikk og reflektere over egen praksis

  • som introduksjon og opplæring til nyansatte og studenter i praksis

  • som faglig påfyll og oppdatering for mer erfarne klinikere

  • som utgangspunkt for drøfting og refleksjon over praksis i grupper

  • som utgangspunkt for veiledning

  • i kurs og opplæring av fagpersoner

Regionale enheter

De regionale enhetene i Norge arbeider kontinuerlig med å øke kompetansen om de overnevnte diagnosene og da hovedsakelig opp mot spesialisthelsetjenesten. Dersom du som fagperson har spørsmål knyttet til utredning eller behandling av noen av diagnosene, kan du gjerne ta kontakt med din regionale enhet. 

Logo RFM Helse Midt
Logo RFM Helse Vest
Logo RKT Helse Sør-Øst
Logo R-FAAT Helse Nord